MOTIVATIONSGRUPPEN I GREVE

 

Vi møder Sussy på en lokal café og hun stråler af energi og overskud. Du er ikke tvivl, når du møder hende. Hun går 100 % op i det, hun beskæftiger sig med. Hun er instruktør for Diabetesforeningens lokale motivationsgruppe i Greve. Indtil nu har hun haft 7-8 hold, og været instruktør i 4 år.

Motivationsgruppen består af 8-12 deltagere, der mødes en gang om ugen i 12 uger. Pårørende er velkomne i motivationsgruppen, i det omfang det giver mening. For nogle kan det betyde meget for motivationen at gøre det i fælleskab med noget familie, for at opnå bedre forståelse og støtte. Fælleskabet er helt centralt for motivationsgruppen. Det, at man ikke står helt alene med sin diabetes, eller sig selv på dårlige dage, gør en stor forskel og kan være med til at skabe et støttende sammenhold.

 

Sociale Medier giver gruppen et ‘rum at mødes i’

 

 

De har stor glæde af at anvende Sociale Medier i motivationsgruppen i Greve. Sussy opretter altid en Facebook Messengergruppe, så snart hun påbegynder et nyt hold. På den måde er ‘rummet’ sat til at dele informationer og artikler. Det giver også deltagerne mulighed for at socialisere med hinanden på kryds og tværs. Når holdet er slut, overlader Sussy messenger-gruppen til deltagerne i motivationsgruppen. De kan så selv drive den videre i det omfang, de har glæde af den, og det oplever Sussy, at de har. Hun ved, at mange fortsat skriver sammen og eksempelvis ønsker hinanden tillykke med fødselsdagen langt efter, at deres hold er stoppet.

 

Motivationsgruppen i Greve mødes hver tirsdag eftermiddag i Strandcentret. De dyrker ca. 20-30 minutters motion i træningsenheden på centeret. Det kan for eksempel være en gåtur, styrketræning med vægte, motionscykel, løbebånd eller stolegymnastik. De afslutter mødet med at lave sund mad sammen, og spise i køkkenet på Krogårdskolen, som er en lokal skole med skolekøkken. I lokalforeningen i Greve afholdes der desuden, hver den 1. onsdag i måneden, diabetescafe med forskellige emner og foredrag. Sussy smiler og fortæller, at ofte er halvdelen af deltagerne til diabetescafeen samtidigt deltagere i hendes motivationsgruppe.

 

 

Kost og motion er super effektiv behandling

Sussy’s kæphest er kost og motion. Hun ved, at en af hovedårsagerne til, at type 2 diabetes udvikles er arvelighed og genetik. Det kan man som bekendt ikke gøre noget ved. Til gengæld kan man gøre rigtigt meget for ens blodsukker og livskvalitet med kost og motion, når man har type 2 diabetes.Det er derfor oplagt at sætte ind med kost og motion for at finde ud af, hvor meget man selv kan gøre aktivt for at behandle sin type 2 diabetes. Det bedste er, at der ingen bivirkninger er ved livsforbedringer, udover fornyet energi og livsglæde.

 

 

Sund mad er også lækker mad, som man kan se på billederne her, som er fra måltider tilberedt i motivationsgruppen. Som en del af kostdelen i motivationsgruppen, lærer man, at selv få ændringer i en ret, kan være med til at reducere mængden af kulhydrat, som er det, der giver blodsukkerstigningen.

 

 

“Min kæphest er kost og motion,
fordi det er det
mest effektive mod type 2
diabetes”

Sussy er uddannet fitnessinstruktør, og udover at være instruktør i motivationsgruppen, underviser hun på flere hold i Greve Idrætscenters senior sport ‘Op på dupperne’. Her kan man bl.a. melde sig på hold i puls, cirkeltræning og stolegymnastik. Holdene er opdelt efter A, B, C, D niveau, alt efter, hvor rørig man er. Det er et rigtigt godt sted at mødes og fortsætte sin sunde livstil efter motivationsgruppen, fortæller Sussy. Ifølge Sussy, er det vigtigt at sætte individuelle mål for motion. Helt konkret at spørge sig selv: Hvad er mit motionsmål? Målet skal være individuelt, og ALT tæller. Et mål kunne være, at sikre sig aktivitet ved at bevæge sig 10 minutter hver time, hvor man måske ellers havde siddet stille.

 

Sussy brænder for at dele sin store glæde ved træning med andre, fordi det giver hende så meget energi og livsglæde. Hun træner selv gerne mindst 30 minutter om dagen, og har lige været til Line Dance, da vi møder hende på cafeen. Hendes høje energiniveau og engagement kom også til udtryk i sommerens Stafet for Livet løb, hvor hun var holdkaptajn for Diabetesløbernes hold.

 

Motivationsgruppen i Greve kunne godt tænke sig, at kommunen blev mere opmærksom på, hvad de kan tilbyde. Nogle af de personer med type 2 diabetes, der bliver henvist til kommunens træningsenhed, kunne givetvis også have glæde af tilbuddet om motivationsgruppen. Sussy kunne også rigtigt godt tænke sig, at brochure om Motivationsgrupperne blev tilgængelig hos praktiserende læger, træningsenheden og lignende steder.

 

Næste motivationsgruppe for personer med type 2 diabetes starter i januar 2023.
Ønsker du at deltage, kan du finde din lokale motivationsgruppe og tilmelde dig via
Diabetesforeningens hjemmeside: www.diabetes.dk