MOTIVATIONSGRUPPEN I AARHUS

 

I et hyggeligt hjørne på en skøn café i Generationernes Hus i Aarhus møder vi Britta og Bente. Det gæve makkerpar, som er instruktører i Diabetesforeningens motivationsgruppe i Aarhus.

 

De mødte hinanden første gang, da de selv var deltagere i en motivationsgruppe, og klikkede rigtigt godt sammen. Inspireret af deres eget positive forløb, tog de over, da deres instruktør stoppede. Bente er siden februar 2022 også ny formand for Lokalforeningen i Aarhus.

 

En motivationsgruppe er en lokal gruppe på 8-12 personer, i alle aldre, med type 2 diabetes. Gruppen mødes en gang om ugen, ca. 2-3 timer pr. gang, i 12 uger.

De laver sund mad sammen, har socialt samvær, motionerer sammen og udveksler erfaringer. Deltagelse i motivationsgruppen er gratis, instruktørerne er frivillige, og der betales kun for den mad, som der tilberedes og spises sammen.

Motivationsgrupperne forventer at starte hold 2 gange om året, i januar og august/ september, og de udbydes via Diabetesforeningen. En oversigt over grupperne rundt i hele landet kan findes på: www.diabetes.dk


Motivationsgruppe med sommerfugle og fodfeer

 

Britta og Bente supplerer hinanden godt, og deres gode humør er meget afsmittende på alle i deres nærvær. Ikke desto mindre havde de virkelig sommerfugle i maven første gang, de skulle være instruktører for en motivationsgruppe. Der var 26 deltagere på grund af stor interesse, og det var simpelthen for mange, måtte de senere erkende. De har nu opbygget god erfaring i, hvordan man stabler en god motivationsgruppe på benene. En af de vigtigste ting er de små hold på maks. 14 personer, der løbende kan opdeles i 7 personer, nu de er to instruktører.

 

Motivationsgruppen i Aarhus er en kæmpe succes. I sådan grad, at der faktisk ville være deltagere nok til 4 aktive hold pr. sæson, hvis der ellers var instruktører til det. Der er nu uddannet et par nye nye instruktører, der skal opstarte endnu et hold i en anden bydel i Aarhus. Der kunne dog stadig godt være brug for flere nye instruktører.

 

Motivationsgrupperne er åbne for alle med type 2 diabetes. Det er især en rigtig god mulighed, når man har afsluttet kommunens tilbud. Det er et godt støttenetværk for den enkelte, for at sikre og fastholde forudsætningerne for et godt liv med diabetes.

 

 

Instruktørerne er alle frivillige, og der er ingen økonomiske midler til grupperne. Det er derfor vigtigt med den faglige støtte fra kommunen, selv om den p.t. er begrænset. Derfor er det helt fantastisk med de fagpersoner, der frivilligt stiller deres viden og tid til rådighed. Motivationsgrupperne er taknemmelige for den støtte, de oplever fra lokale fodfeer (fodterapeuter), diætister og diabetessygeplejersker, som i deres fritid vælger at støtte dem med undervisning og foredrag.

Motivationsgrupperne er altid meget åbne for sponsorater og donationer, som kan være til glæde og gavn for forløbet og deltagerne. Et stort ønske p.t. er et fast lånekøkken, med køleskab, som man kan have madvarer stående i fast.


Gør noget godt for andre — Gør noget godt for dig selv!

 

Hjertet i motivationsgruppen er fællesskabet. Gruppen er et sted, hvor man mødes og er sammen, i stedet for at sidde derhjemme alene. Et sted, hvor at man får skabt et godt netværk med hinanden. Et rum, hvor man har tid til at lytte til hinanden, bakke hinanden op og ikke dømmer hinanden. Et sted, man hygger sig med at lave sund mad sammen, motionerer — om det så er stolegymnastik eller Line Dance-, bare det er sjovt!

“Det gode ved at gå i motivationsgruppe er, at man kommer op ad stolen. Man glemmer, at det gør ondt her og der og alle vegne, fordi det er sjovt.”

"Det er et sted, hvor man mødes og knytter bånd, og hvor nye venskaber opstår. Det er Britta og Bente selv et rigtigt godt eksempel på. De deltagere, der har lyst til det, fortsætter ofte med at mødes, efter at de 12 uger er gået."

De gode instruktører gør en kæmpe forskel. De sørger for, at deltagerne føler sig velkomne. De skaber et trygt rum, hvor det er muligt at åbne sig og være fortrolige med hinanden – og ikke mindst, et rum, hvor der grines og hygges sammen!

 

Har du selv været i motivationsgruppe, og har du lyst til at være instruktør i dit lokalområde, kan du kontakte Diabetesforeningen for mere information. www.diabetes.dk.

BESTIL
BLODSUKKERAPPARAT